Ahvenanmaan Kasteholmassa sijaitsee ihastuttava uusi ravintola, Smakbyn. Itse ravintoloitsijan mukaan Smakbynin ideana on tarjota sekä läheltä että kaukaa tuleville vieraille aina jotain uutta, hyvää ja innostavaa ruokaa. Ravintola käyttää tunnetusti ainoastaan laadukkaita raaka-aineita ja tarjoaa sekä uusia että vanhoja ja perinteisiä makuja. Viking Linen klubikortilla saa ravintolan kolmen annoksen menusta 10 % alennuksen.

Smakbynin ruokalistan inspiraationa toimii Michael Björklundin rakkaus ahvenanmaalaista ja ylipäänsä pohjoismaalaista ruokaa kohtaan. Kunkin ruokalajin pääosassa on aina yksittäinen, laadukas, paikallinen raaka-aine, jonka maku pyritään runsaalla maustamisella peittämisen sijaan tuomaan esille sellaisenaan. Lounasaikaan ruokalajit koostuvat Smakbynille tyypillisestä kotiruoasta, kun taas illallisen ruokalajeihin on lisätty ylimääräinen ripaus hienostuneisuutta.

Jo pelkkä menu saa veden herahtamaan kielelle

Tarjolla on muun muassa erilaisia kala-aterioita, kuten haudutettua siikaa creme fraichen ja marinoidun punasipulin kera sekä paistettua ahventa sinisimpukkakastikkeella ja paahdetuilla valkosipuliperunoilla. Lihan ystävä voi valita alkuruoaksi härkätartaria tai pääruoaksi kahta erilaista härkää mustatorvisienikastikkeella ja juureksilla.

Kasvissyöjäkin löytää mieleistä syötävää, sillä alkupalavaihtoehtoihin kuuluu juurescarpaccio ja pääruoista emmerrisotto punajuuren ja vuohenjuuston kera. Myös jälkiruokalista on erinomainen, sillä tarjolla on muun muassa suklaaunelmaa, jäätelöä ja sokerikakkua – paikallisia marjaherkkuja unohtamatta.

Smakbynissä on myös oma tislaamo, jossa valmistetaan paikallisia alkoholijuomia, kuten erilaisia likööreitä ja omenaviinaa. Vierailijan ei tarvitse tyytyä pelkkään maistelemiseen, vaan tislaamossa järjestetään myös opaskierroksia. Kierroksen aikana kävijä pääsee tutustumaan eri valmistusvaiheisiin sekä kellariin, jossa juomat kysyvät tammitynnyreissä useita vuosia.