Ravintolan perustamiseen liittyy paljon muistettavaa aina paperitöistä tukkuhankintoihin, mutta tärkeintä prosessissa on löytää yritykselleen hyvä sijainti. Jos kyseessä on esimerkiksi lounasravintola, kannattaa sijainti keskittää todennäköisesti joko teollisuusalueelle tai kaupungin keskustaan. A la carte -ravintolan ollessa kyseessä voi ainutlaatuinen ja syrjäinen sijainti puolestaan olla eduksi. Sijainnin lisäksi myös yrityksen markkinointi on elintärkeässä roolissa.

Uuden ravintolan yksi tehokkaimmista markkinointikeinoista on pitää avajaiset, sillä se on luonteva tapa asiakkaille tulla tutustumaan uuteen yritykseen. Jos ravintolaa pitää esimerkiksi remontoida ennen sen avaamista, kannattaa tehokas markkinointirako hyödyntää laittamalla liiketilan ikkunoihin informaatiota lähestyvistä avajaisista ohjelmineen. Tilaisuutta voi mainostaa myös erilaisilla esitteillä sekä sosiaalisen median päivityksillä ennen varsinaista avajaispäivää.

Kutsuvierastilaisuus vai avoimet ovet?

Avajaisia suunnitellessa tulisi yrittäjän ensin päättää minkä kokoisesta tilaisuudesta on kyse. Onko toiveissa pitää vaatimaton kutsuvierastilaisuus rajatulle määrälle ihmisiä, vai ovatko kaikki halukkaat tervetulleita tilaisuuteen? Mahdolliset kutsukortit vastauspyyntöineen on viisasta lähettää toivotuille vieraille hyvissä ajoin ja avointa tilaisuuttakin kannattaa alkaa markkinoida useita viikkoja etukäteen. Näin varmistetaan, että ravintolaan riittää avajaispäivänä tulijoita.

Kun tilaisuuden laatu on selvillä, on seuraava vaihe ohjelman suunnittelu avajaisia varten. On hyvin yleistä, että avajaistilaisuuksista löytyy jonkinlainen viihdetaiteilija. Ravintolan ollessa kyseessä voi viihde koostua esimerkiksi väkijoukon edessä tapahtuvasta näyttävästä ruoanlaitosta, standup-komiikasta tai vaikka lyhyestä ruokailuun liittyvästä luennosta, musiikkiesityksistä puhumattakaan. Pääasia on, että avajaistilaisuuden ohjelma tukee jollain tapaa ravintolan teemaa.

Mitä tulee ottaa huomioon tarjoilun suunnittelussa?

Ravintolan avajaiset ovat yritykselle oiva tapa markkinoida samalla omia ruokiaan. Riippuen siitä, mikä juhlan budjetti on, voi maisteltavaksi tarjota joko pieniä suupaloja tai jopa kokonaisia ruokalistoja. Kutsuvierastilaisuuden osallistujamäärä on tavallisesti pienempi kuin avointen tilaisuuksien, joten kutsuvierailleen voi helposti ja kohtuullisen edullisesti luoda esimerkiksi kolmen ruokalajin päivällisen. Järkevä yrittäjä kutsuu tilaisuuteen luonnollisesti myös arvostettuja ruokakriitikoita.

Pienet cocktail-palat sopivat hyvin suuriin yleisötilaisuuksiin, missä ihmiset kiertelevät seurustelemassa toistensa kanssa. Ravintolan ruokalistan eri tuotteita voi valmistaa esimerkiksi miniatyyrikokoisena ja antaa täten esimakua kansalle uuden ruokapaikan herkuista. Väkijoukossa tarjoiltavat suupalat antavat asiakkaille lisäksi hyvän mahdollisuuden tutustua ravintolan tarjoiluhenkilökuntaan. Markkinointikeinona voi asiakkaille heidän lähtiessään antaa esimerkiksi tarjouskuponkeja tai etuseteleitä ravintolaan.